Ατομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) PDF Εκτύπωση E-mail
20 Ατομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)
Γενικά Eξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
● Σε κάθε λεωφορείο της ΕΘΕΛ ΑΕ και του ΗΛΠΑΠ υπάρχουν 4 επισημασμένες θέσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το ίδιο ισχύει στα βαγόνια της ΑΜΕΛ ΑΕ (Αττικό Μετρό) και του ΗΣΑΠ
● Τα περισσότερα από τα καινούργια λεωφορεία της ΕΘΕΛ.ΑΕ διαθέτουν ειδικές ράμπες για τη διευκόλυνση ανόδου-καθόδου των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. 'Ατομα με Eιδικές Aνάγκες (AMEA) ενώ όλα τα καινούργια διαθέτουν και σύστημα επιγονάτισης (Kneeling) για τον ίδιο λόγο
● Τα 'Ατομα με Eιδικές Aνάγκες (AMEA) εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα στους χώρους του ΟΣΕ, όπου έχουν αναρτηθεί και σχετικές ανακοινώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στους χώρους της ΟΑ με ειδική προτεραιότητα στο ΝΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» και στον ΚΑΘ «Μακεδονία»). Χορηγούνται επίσης, χωρίς επιβάρυνση, αναπηρικές πολυθρόνες για τη μεταφορά των ατόμων αυτών μέσα στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος. Σε συνεργασία με το Ι.Κ.Α. των Αερολιμένων και ΕΚΑΒ, φροντίζει η ΟΑ για την Παροχή Πρώτων Βοηθειών και την μεταφορά σε νοσοκομείο, χωρίς επιβάρυνση. Μεταφέρονται και επιβάτες που χρειάζονται φορείο. Χορηγείται ,εφόσον ζητηθεί κατά την κράτηση της θέσης, οξυγόνο κατά την πτήση. Παρέχονται ειδικά γεύματα, εφόσον ζητηθεί κατά την κράτηση της θέσης (διαιτητικά, χωρίς χοληστερίνη κ.λ.π.). Επίσης φροντίζει για την ασφαλή μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων.
● Ατέλειες στα εισιτήρια Σε ότι αφορά ατέλειες στα εισιτήρια της Ολυμπιακής Αεροπορίας σας γνωρίζουμε ότι μετά την ψήφιση του Νόμου 2602/ 98 δεν υφίστανται ατέλειες στα εισιτήρια της Ολυμπιακής, εκτός των κάτωθι περιπτώσεων:
● 1ον Εκπτώσεις 50% στους τυφλούς και τους συνοδούς τυφλών, με την προϋπόθεση να ταξιδεύουν μαζί, καθώς και να χρησιμοποιούν ναύλους IATA, για δρομολόγια εντός της Ελλάδας
● στους ΑΜΕΑ γενικά για πτυχία και άδειες ραδιοερασιτεχνών και CB προβλέπεται έκπτωση 50% στα καταβαλλόμενα παράβολα.
● Προσβασιμότητα στα κτίρια-καταστήματα όλων των εποπτευόμενων φορέων.
Αναφορικά με τον ΟΤΕ:
● Καρτοτηλέφωνα σε δημόσιους χώρους
● Ειδικές τηλεφωνικές συσκευές για άτομα με προβλήματα ακοής ( με πληκτρολόγιο και οθόνη καταγραφής των εισερχομένων και εξερχομένων μηνυμάτων-τηλεκειμενογράφος), που διατίθενται από τον ΟΤΕ σε τιμές κόστους με διακανονισμό σε πολλές άτοκες δόσεις και δωρεάν τεχνική υποστήριξη (επισκευή ή αντικατάσταση), ανεξάρτητα από τον χρόνο αγοράς των, πλην της περίπτωσης που αποδεδειγμένα ευθύνεται ο πελάτης.
● Κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ατόμων με προβλήματα ακοής με κλήση του ευκολομνημόνευτου αριθμού 8815555.
● «Τηλεβοήθεια στο σπίτι», που αφορά παροχή δυνατότητας άμεσης κλήσης του ΟΤΕ για βοήθεια σε κοινωνικά ευαίσθητα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι συσκευές αυτές παρέχονται δωρεάν από τον ΟΤΕ.
● Έκπτωση 1000 μονάδων μηνιαίως στους τυφλούς συνδρομητές ,σε άτομα με βαρεία κινητική αναπηρία και σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου.
● Δωρεάν παροχή μέχρι 20 κλήσεων ανά μήνα σε υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου -131 - καθώς και σε υπηρεσία επιλεκτικής φραγής εξερχόμενων κλήσεων σε τυφλούς συνδρομητές και σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.
● Έκπτωση σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% αξίας 16 ΕΥΡΩ επί της συνολικής μηνιαίας χρονοχρέωσης για χρήση υπηρεσιών μετάδοσης δεδομένων (internet).
● Εγκατάσταση τηλεκειμενογράφων σε δημόσιους χώρους για τα άτομα με προβλήματα ακοής. (ήδη λειτουργούν 20 τέτοιες συσκευές ειδικού εξοπλισμού στο ΝΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».